• Prší, prší, jen se leje…
      • Prší, prší, jen se leje…

      • 12.06.2023 18:02
      • Tak tuhle písničku si žáci 8. A na svém školním výletě mohli notovat celé dva dny z 5. na 6. června, kdy společně navštívili Českomoravskou vrchovinu. (FOTO)
      • Během cesty vlakem ČD pozorovali kupící se olověnou oblohu. Vláček je dopravil do Žďáru nad Sázavou, výchozího města. Dychtíce po svačince se na hodinku rozprchli po místním náměstí. Občerstveni se pak vydali cestou mimo hlavní třídu k poutnímu kostelu zasvěcenému svatému Janu Nepomuckému na Zelené hoře (https://www.ceskozemepribehu.cz/pribeh/195-santiniho-princip).
        Další zastavení bylo v nedalekém Muzeu nové generace v prostorách zdejšího zámku (https://zamekzdar.cz/zazitky/muzeum-nove-generace/) – moderní, interaktivní muzeum s audioprůvodcem, kde vstoupíte do světa animovaných příběhů, hry světel a stínů a mnoha interaktivních exponátů. Je to pouť za téměř 800 let starým příběhem. Zastavte se, pokud budete mít cestu…
        Putování osmáky zavedlo až k Pilské přehradě na pomezí Čech a Moravy, kde je vysochán monument českého lva a moravské orlice. Odtud vyrazili na téměř čtrnáctikilometrovou túru do vesničky Tři Studně, aby tam uložili svá deštěm zkoušená a bolavá těla a načerpali síly na druhý den putování.
        Druhý den po snídani a za stále zamračené oblohy a mrholení, které nás doprovázelo ještě celé dopoledne, zhlédli Ski Arénu v Novém Městě na Moravě, a už bez deště dorazili do Maršovic. Místní Rychta je pohostila tradičním smažákem s tatarkou.
        …A pak už jen vlak směr Bučovice z nádraží v Novém městě na Moravě.
        Během dvoudenního výletu urazili pěšky osmáci z áčka bezmála 28 km ze Žďáru nad Sázavou do Nového Města na Moravě a to za opravdu velice nepříznivého počasí… To si zaslouží přinejmenším uznání.

        Jiří Mikoláš, Pavla Sedláčková

      • Zpět na seznam článků